Medierea familiala

CE ESTE MEDIEREA FAMILIALĂ?

Medierea familială este o modalitate prin care se doreşte să se restituie cuplurilor responsabilitatea deciziei privind atât viitorul lor, cât şi cel al propriilor copii.

Medierea se desfaşoară atât la iniţiativa proprie şi voluntară a părinţilor care se adresează unui mediator profesionist pentru ca ei să hotarască împreună un proiect de viaţă, durabil pentru ei şi pentru copiii lor, cât şi la sugestia instanţelor de judecată.

Medierea familială este un dialog desfăşurat într-o atmosferă paşnică, menit să înfrunte şi să rezolve conflictele din momentul despărţirii, restabilind o comunicare eficientă între părţi.

Medierea familială este o modalitate prin care cuplurile care se despart sau care s-au desparţit deja, pot alege să înfrunte şi să-şi rezolve conflictele în scopul ajungerii la un acord care să corespundă nevoilor fiecarui membru al familiei, într-un mod avantajos pentru toţi, astfel încât toate părţile să câştige şi nici una să nu piardă.

CE NU ESTE MEDIEREA FAMILIALĂ?

Nu este o terapie de cuplu sau familială.

Nu este o consultanţă juridică.

Nu impune acorduri care să nu fie hotărâte de persoanele implicate.

CINE ESTE MEDIATORUL FAMILIAL?

Mediatorul familial este un profesionist neutru, echidistant faţă de persoanele în conflict; el promovează negocierea între părţi pentru a le ajuta să realizeze înţelegeri de durată.

CÂND SĂ APELAŢI LA MEDIEREA FAMILIALĂ?

Înainte de începerea procesului de divorţ.

În timpul divorţului.

După divorţ, în cazul în care este necesară revizuirea înţelegerilor precedente.

CUM SE DESFAŞOARĂ MEDIEREA FAMILIALĂ?

Medierea constă în una sau mai multe întâlniri între părţi şi mediatorul care favorizează comunicarea între ele şi care colaborează cu ambele parţi pentru a găsi soluţii realiste la toate problemele care îi privesc atât pe ei cât şi pe copii.

Se deschide astfel pentru părţi posibilitatea de a construi un proiect de înţelegere reciprocă, durabil în timp prin simplul fapt că este ales de ei şi nu impus de altcineva. Un asemenea plan are astfel sanse mult mai mari de a fi respectat.

Medierea este independentă de sistemul judiciar.

Mediatorii nu transmit în nici un mod judecătorilor conţinutul discuţiilor purtate în timpul medierii.

Întâlnirile din cadrul unei medieri sunt făcute mereu de acelaşi mediator, cu care astfel părţile pot stabili un raport de apropiere.

… ŞI COPIII

În momentul de criză pe care îl reprezintă desparţirea, copiii resimt tristeţe, durere, frică, sentimentul de pierdere, vină, senzaţii de singurătate, dificultăţi în raporturile cu părinţii, dar şi cu ceilalţi oameni.

Dar copilul nu este singurul care suferă; şi parinţii riscă să rămână încarceraţi într-o situaţie dramatică pentru că, chiar fiind legaţi afectiv de proprii copii se găsesc în dificultatea de a se înţelege, de a colabora pentru bunăstarea lor.

Medierea familială îşi propune să menţină ambele părţi responsabile, evitând noţiunea de victorie a unei părţi sau a alteia şi comparaţia dintre “părinţi buni” si “părinţi răi”.

… ŞI BUNURILE

În cadrul procesului de mediere puteţi rezolva de asemenea şi problemele privind împărţirea bunurilor comune, evitând procesele lungi şi costisitoare, financiar şi emoţional, spre binele dumneavoastră şi al copiilor dumneavoastră.