Medierea in cazul conflictelor penale

AVANTAJELE MEDIERII

Prin mediere se reduce numărul cauzelor minore aflate pe rolul instanţelor de judecată, organelor de urmărire şi cercetare penală.

Acolo unde legea permite împăcarea părţilor, cei aflaţi în conflict pot ajunge la propria lor rezolvare a disputei.

Mai puţine plângeri împotriva soluţiilor de neîncepere a urmăririi penale sau de aplicare a unei amenzi administrative.

Prevenirea unor conflicte viitoare care să ajungă pe rolul instanţei datorită nerezolvării conflictului de la rădăcina sa.

Îmbunătăţirea actului de justiţie prin degrevarea instanţelor de numeroase cauze şi posibilitatea de concentrare asupra cauzelor de o complexitate mai mare.

CUM SE AJUNGE LA MEDIERE?

Părţile pot apela la mediere atât anterior cât şi ulterior declanşării unui conflict în instanţă, la organele de cercetare sau urmărire penală în cauzele în care împăcarea părţilor este posibilă prin lege, atât din proprie iniţiativă, cât şi la sugestia acestor organe sau instanţe.

În cazul în care conflictul a fost soluţionat pe calea medierii, instanţele sau organele de cercetare penală vor lua act de această voinţă a părţilor, pronunţând o soluţie corespunzatoare cu dorinţa acestora.

CUM SE DESFASOARA MEDIEREA?

Mediatorul nu decide cu privire la cine are dreptate, nu judecă ce s-a întamplat şi nu caută vinovaţi. El ajută participanţii să discute deschis problemele şi să-şi identifice soluţii durabile. În final, mediatorul va ajuta părţile să scrie înţelegerea la care acestea au ajuns.

ROLUL AVOCATILOR

Chiar dacă prezenţa avocaţilor în desfăşurarea procedurii de mediere nu este obligatorie, rolul avocaţilor este însă unul foarte important, ei informând clienţii asupra procedurii de mediere, putându-i ajuta în alegerea mediatorului, asistându-i la mediere, ajutând la redactarea înţelegerii rezultată din mediere.