MEDIATORUL STAGIAR

         

            Profesia de mediator presupune angajare, devotament si vointa. Medierea este pentru cei puternici, care ies invigatori din confruntarea cu proprii demoni si cu propriile defecte si in acelasi timp isi consolideaza punctele tari.

 

            Ca in orice profesie si noi mediatorii ne dorim atingerea unor performante profesionale demne de admiratie. Maiestria in mediere se obtine prin dezvoltarea abilitatilor si calitatilor personale, fiind necesara parcurgerea mai multor etape:

– Prima etapa o constituie cursul de formare initiala in mediere – unde am dobandit principalele abilitati necesare, am studiat tehnicile utilizate in mediere, cum sa ascultam activ, sa prioritizam, sa recadram, sa ajutam partile sa genereze optiuni de stingere a conflictului;

– A doua etapa o reprezinta incercarea de intelegere mai profunda a modului in care functioneaza medierea, concretizata prin lecturile suplimentare si cursurile de formare continua;

– Etapa finala in desavarsirea profesionala este dezvoltarea calitatii personale, respectiv constientizarea din ce in ce mai profunda a modului in care calitatile personale ale mediatorului influenteaza pozitiv sau negativ procesul de mediere.

 

            Pe aceste considerente este necesar in legislatia actuala instituirea unor modificări referitoare la pregătirea profesională a mediatorilor. Proiectul de lege propus de UCMR, urmareste creșterea nivelului pregătirii profesionale a mediatorilor, prin introducerea unui stagiu sub responsabilitatea unui mediator definitiv – mentorul, urmat de examenul de definitivat în profesie, în condițiile legii și ale standardului de formare a mediatorului.

 

            Stagiul profesional reprezintă extinderea și aprofundarea noțiunilor dobândite în cadrul cursului de formare inițială în mediere, completate prin practica profesională în mediere, pe o perioadă de 2 ani, sub îndrumarea unui mediator definitiv – mentorul, care va coordona activitatea mediatorului stagiar pe toată durata stagiului. După efectuarea stagiului, mediatorul stagiar va susține un examen de definitivare în profesie care va atesta cunoștințele, abilitățile și competențele dobândite în această perioadă.

 

            Dupa autorizare, mediatorul stagiar isi va putea desfãşura activitatea de mediere intr-una din formele de exercitare a profesiei de mediator cunoscute. In perioada de stagiu, mediatorul stagiar va parcurge toate etapele necesare dezvoltarii sale ca profesionist, avand indrumarea si supervizarea mentorului sau. 

 

            In opinia mea, introducerea stagiului profesional va stabili noi standarde de calitate in profesia noastra, va recredibiliza mediatorii intre profesionisti si nu in ultimul rand, va usura drumul spre maiestrie a noilor colegi intrati in profesie.

 

Raman insa cateva chestiuni care urmeaza a fi mai atent analizate si prevazute in standardul de formare a mediatorilor:

–          Vor exista limite de competenta pentru mediatorii stagiari si care sunt acestea?

–          Va putea mediatorul stagiar sa conduca singur o sedinta de mediere sau este necesara prezenta si supervizarea mentorului?

–          Care sunt conditiile de dobandire a calitatii de mentor? Calitatea de mediator definitiv este suficienta pentru a putea transmite cunostintele sale unui coleg nou intrat in profesie?

–          Cati mediatori stagiari poate avea un mentor? 

 

             La toate aceste intrebari vom gasi raspunsuri impreuna, pentru ca noi facem istoria medierii in Romania!

 

 

Anca Iacob – Mediator Presedinte Asociatia Centrul de Mediere Constanta – membru U.C.M.R.

Membru al Consiliului Director al U.C.M.R.

Formator principal in mediere – colaborator al FMMM

Arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj STARS

Certificare Federal Mediation and Conciliation Service U.S.A.- Advanced Mediation Training- 2014.

Specializare in co-mediere – traineri United Kingdom: Monica Hanaway, Diana Mitchell – 2013.

Leave a Reply