O dietă sănătoasă și o activitate fizică regulată sunt importante pentru sănătatea generală și vă pot ajuta să rămâneți o greutate sănătoasă. Acest lucru poate fi deosebit de important dacă aveți cancer de prostată, deoarece există dovezi puternice că excesul de greutate crește riscul de cancer de prostată agresiv (mai probabil să se răspândească) sau avansat.
Un stil de viață sănătos poate ajuta, de asemenea, la gestionarea multor efecte secundare ale tratamentelor pentru cancerul de prostată.Nu recomandăm niciun program de dietă sau exerciții fizice. În schimb, vă sugerăm câteva modificări pentru a vă îmbunătăți sănătatea generală și care ar putea ajuta la cancerul de prostată.
Aveți nevoie de o dietă sănătoasă
Un stil de viață sănătos vă poate oferi mai mult control asupra sănătății dvs. și vă poate ajuta să o îmbunătățiți. O mulțime de lucruri vă pot afecta sănătatea, inclusiv următoarele.
Dacă decideți să vă îmbunătățiți dieta, amintiți-vă că mâncarea este o parte plăcută și adesea socială a vieții. Ar trebui să fie în continuare posibilitatea de a se bucura de mese și tratează ocazionale.
O dietă sănătoasă nu trebuie să fie plictisitoare. De fapt, este bine să mănânci o varietate de alimente diferite, astfel încât să obții o serie de nutrienți. Ai putea încerca unele alimente noi pentru a adăuga mai multă varietate la mesele tale. De exemplu, puteți încerca un nou fruct sau legume în fiecare săptămână.
Stabiliți-vă obiective realiste și începeți să faceți mici schimbări cu care vă simțiți confortabil. Încercarea de a face o mulțime de schimbări mari dintr-o dată poate fi dificilă și s-ar putea să vă fie greu să le mențineți în timp. Încercați să reduceți alimentele și băuturile nesănătoase, cum ar fi cele bogate în zahăr sau grăsimi saturate și cele cu aromă adăugată sau conservanți.
Uită-te la etichetele de pe alimentele ambalate pentru a afla câte calorii (energie) și cât de multă grăsime, sare și zahăr sunt în ele. Puteți compara apoi diferite produse pentru a găsi cele mai sanatoase. Amintiți-vă că alimentele cu conținut scăzut de grăsimi nu sunt întotdeauna cea mai bună opțiune – unele pot fi în continuare bogate în zahăr sau calorii.
Dacă doriți ajutor pentru a vă îmbunătăți dieta, cereți medicului dumneavoastră să vă adreseze unui dietetician. Acestea vă pot ajuta dacă doriți să faceți schimbări mari în dieta dvs. sau dacă aveți alte probleme de sănătate care ar putea fi afectate de dieta dvs., cum ar fi diabetul.
Ce alimente aveți nevoie
Fructele și legumele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase și o sursă bună de vitamine, minerale și fibre. Mâncarea multor fructe și legume vă ajută să vă reduceți riscul de probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă și unele tipuri de cancer. De asemenea, vă poate ajuta să pierdeți în greutate sau să rămâneți o greutate sănătoasă. Scopul de a mânca cel puțin cinci porții de fructe și legume în fiecare zi.
Acestea pot fi proaspete, congelate, uscate sau conservate fără adaos de zahăr sau sare. O portie este de aproximativ o mână sau 80g în greutate. Încercați să mâncați o varietate de fructe și legume de diferite culori în fiecare zi, deoarece conțin substanțe nutritive diferite.
Cinci porții pot suna foarte mult, dar dacă încercați să includeți una sau două porții în fiecare masă și alegeți fructele ca gustări, acest lucru ar trebui să fie suficient. Site-ul NHS are o mulțime de exemple de porții unice.
Alimentele cu amidon vă oferă energie și vă ajută să vă simțiți plini mai mult timp, de aceea este important să le includeți în dieta dvs. Scopul de a avea o parte la fiecare masă.
Alimentele amidonice includ cereale, cartofi, pâine, orez, paste, plantain, cartofi dulci și yam. Alegeți cereale integrale (de exemplu, ovăz integral rulat, porumb, quinoa, pâine de grânar, orez brun) și alte opțiuni cu conținut ridicat de fibre (de exemplu, cartofi cu piei, leguminoase și fasole), acolo unde este posibil.
Dieta sănătoasă de care aveți nevoie
Ca regulă generală, o porție de alimente amidonice este de aproximativ dimensiunea pumnului tău. Alimentele bogate în proteine includ fasole, leguminoase, pește, ouă și carne. Scopul de a avea 2-3 portii de proteine pe zi.
Încercați să mâncați nu mai mult de 500g de carne roșie gătită (700 până la 750g înainte de gătit) pe săptămână. Și evitați carnea procesată și carnea gătită la temperaturi foarte ridicate, deoarece acest lucru vă poate crește riscul de cancer intestinal și de stomac. Carnea roșie include carne de vită, carne de porc și miel. Carnea procesată este carnea care a fost conservată prin fumat, întărire sau sărare sau cu conservanți. Acesta include șuncă, slănină și niște cârnați (de exemplu, hot dog, salam și pepperoni, dar nu cârnați simpli de la un măcelar).
Ai putea alege carne albă, cum ar fi carnea de pui cu pielea îndepărtată sau pește în schimb. Sau puteți mânca fasole, mazăre sau linte, care sunt mai mici în grăsimi și mai mari în fibre decât carnea. Alimentele lactate sunt bogate în calciu. Calciul este important pentru oasele puternice și sănătatea generală, deci aveți nevoie de unele în dieta dvs. – în jur de 700mg pe zi.
Unele studii sugerează că consumul de mult calciu ar putea crește riscul creșterii și răspândirii cancerului de prostată. Alte studii au găsit nici o legătură, dar poate fi o idee pentru a evita consumul de mai mult de 2000mg de calciu – cantitatea în aproximativ 1,6 litri de lapte – o zi.
Dacă sunteți pe terapie cu hormoni, veți avea nevoie de calciu suplimentar pentru a vă proteja oasele. Acest lucru se datorează faptului că terapia hormonală poate provoca subțierea oaselor, ceea ce înseamnă că oasele dvs. sunt mai susceptibile de a se rupe dacă cădeți. Bărbații cu terapie hormonală ar trebui să vizeze 1200-1500mg de calciu (aproximativ 2-3 porții de lapte) în fiecare zi. Aceasta este încă o sumă sigură.